Rusya, Suriye’ye tank ve ağır silah gönderdi

Rusya’nın Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kalesi konumundaki, Akdeniz kıyısındaki Lazkiye’ye askeri yığınak yaptığı iddiaları güçleniyor. Reuters ve Fransız haber ajansı AFP’ye bilgi veren ABD’li yetkililer şu ana kadar 10’a yakın Rus tankının hava üssü olarak hazırlanan Lazkiye’deki havaalanındaki bölgeye ulaştığını, ilk belirlemelere göre üssün güvenliğini sağlamak için pozisyon aldıklarını ifade etti. Gönderilen tankların yedisinin; Rus silahlı kuvvetlerinin teknolojik açıdan en gelişmiş tank cinsi T-90 olduğu da öne sürüldü. İddiaya göre tanklar bugüne kadar üs için belirlenen alanın dışında görülmedi. Tankların yanı sıra Rus toplarının da Lazkiye’de olduğu ifade ediliyor. Topların üssü koruma amacıyla yerleştirildiği tahmin ediliyor.
Adı açıklanmayan Amerikalı kaynak; Lazkiye’de halihazırda ‘yüzlerce’ Rus askerinin bulunduğunu ve 1500 kişiye kadar barınma imkanı sağlayan mobil prefabrik konutların da Moskova yönetimi tarafından yerleştirildiğini öne sürdü.
‘Destek sürecek’
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Jeff Davis bölgeye süregiden bir personel ve malzeme akışı olduğunu belirtmiş; Rusya ise askeri malzemenin Suriye’ye IŞİD’e karşı savaşta yardım amacıyla gönderildiğini savunmuştu. Suriye’nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad, Rusya’nın Suriye’de askeri tesis kurduğu ve asker gönderdiği iddialarını reddetmişti.
Dün bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise “Suriye’nin terörizme karşı mücadelesini destekliyoruz. Gereken bütün askeri desteği veriyoruz ve vereceğiz” ifadelerini kullandı. Rusya bugüne kadar Suriye’de askeri varlığını yalanlasa da Esad’a desteğini devamlı dile getiriyor.

Ordunun en güçlü tankı ‘Vladimir’
Rusya’nın “Vladimir” lakaplı T-90 tankının üretimine 1992’de başlandı. Çeşitli güncellemelerle yenilenen T-90, şu an Rusya’nın envanterindeki en güçlü tank. 45 ton ağırlığındaki T-90, T72’ın şasesi ve T80’in silah teknolojilerinin birleştirilmesi ve daha ileriye götürülmesi ile üretildi.
Dünyanın en iyi 10 tankı arasında gösterilen T-90, görece ucuz fiyatı nedeniyle küresel pazarda en çok talep edilen tankların başında. Rusya, T-90’ı Hindistan (620 adet), Cezayir (305), Azerbaycan (114), Türkmenistan (40), Venezuela (50-100), Güney Kıbrıs’a (40) ihraç etmişti. Bir T-90’ın ortalama satış fiyatı 4 milyon dolara yakın. ABD’nin T-90 klasmanında olan tankı M1 Abrams, T-90’ın fiyatının iki katına sahip.
T-90’da yarı otomatik güdümlü tanksavar füzeler tarafından vurulmasını engelleyen bir teknoloji mevcut. 125 milimetrelik tank mermisi ve tanksavar füze atabilen T-90’ın menzili 4-5 km. T-90 alçaktan uçan helikopterleri de vurabiliyor.7.62 milimetrelik otomatik tüfeğinin yanı sıra uzaktan kontrol edilen 12.7 milimetrelik makineli tüfeği mevcut.

‘Putin, 2012’de Esad’ın gitmesini Batı’ya önerdi’
İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesi, Suriye rejiminin en büyük hamisi Rusya’nın 2012’de Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevi bırakmasını önerdiğini iddia etti. Guardian özel haberini Nobel Barış Ödülü sahibi, Finlandiya’nın eski cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari’ye dayandırdı. Uluslararası krizlerde arabuluculuk yapan Ahtisaari’nin iddiasına göre, Batılı devletler öneriyi reddetti. Ahtisaari, üç yıl önceki diplomatik girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasını ‘kaçırılan fırsat’ olarak niteledi. Eski Cumhurbaşkanı’na göre ‘ABD, İngiltere ve Fransa’nın o dönem Esad’ın birkaç hafta içinde devrileceğinden çok emindi, o nedenle öneriyi dikkate almadılar’.
Üç aşamalı plan
Ahtisaari, Şubat 2012’deki görüşmelere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi; ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in BM nezdindeki büyükelçilerinin katıldığını belirtti. Fin diplomat dönemin Rusya büyükelçisi Vitali Çurkin’in üç aşamalı bir plan önerdiğini; planın rejim ile muhalifler arasında barış görüşmelerinin başlamasının ardından Esad’ın bir aşamada görevi devretmesini de öngördüğünü açıkladı. Avrupa’daki mülteci krizinde öneriyi reddeden Batılı güçlerin suçunu vurgulayan Ahtisaari “Bu felaketi engellemeliydik. Bu zavallı insanlara iyi bakmak dışında bir seçenek göremiyorum. Sebep olduğumuz şeyin faturasını ödüyoruz” dedi. Ahtisaari’nin iddia ettiği görüşmelerin gerçekleştiği tarihte Suriye iç savaşındaki ölülerin sayısı 7 bin 500’dü; bugün bu sayının 220 bini geçtiği tahmin ediliyor.
Dört yılı deviren iç savaş süresinde de 11 milyondan fazla Suriyeli evlerini terk etmek zorunda kalarak ya kendi yurtlarında yer değiştirdiler ya da yurtdışına kaçarak mülteci oldular.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.