Doğduktan 40 gün sonra evlerine yıldırım düşmesi sonucu görme engeli olan 22 yaşındaki Celal Çoban, spor ve müzik sayesinde yaşam savaşından asla vazgeçmedi. Çoban, şimdi 2016 Paralimpik Oyunları'nda Görme Engelli Futbol Milli Takımı'nda Türkiye'yi temsil edecek olmanın heyecanını yaşıyor. Doğduktan 40 gün sonra Amasya'daki evlerine yıdırım düşmesi sonucu gözlerini kaybeden Görme Engelli Futbol Milli Takımı oyuncusu Celal Çoban, azmi sayesinde hayatını değiştirmeyi başardı. "Ailemde de ufak tefek yaralanmalar olmuş, evimiz hasar görmüş. Biz 4 kardeşiz. Allahtan kalıcı olarak ben hariç kimseye bir şey olmamış. Göz damarlarım zarar görmüş, beni öldü sanmışlar. Gömmeden önce yaşadığımı fark etmişler" sözleriyle başına gelen talihsiz olayı ailesinden duyduğu kadarıyla anlatan Çoban, küçük yaşında görme engelli okuluna gitmek için ailesinden ayrılarak Amasya'dan Tokat'a yerleşmiş. İlkokul 4. sınıfta bağlamayla tanışan, lise yıllarında ise futbola yatkınlığıyla dikkat çeken Çoban'ın hayatı sporla şekillenmeye başlamış. Görme Engelliler Futbol Milli Takımı'na girdikten sonra üniversiteye de başlayan Çoban, şimdi Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Bölümü 3. sınıf öğrencisi.
LİSE YILLARINDA FUTBOLA SEÇİLDİ
Çoban, "Tokat'ın Erbaa ilçesinde 14 yaşımda liseye başladığımda Görme Engelliler Spor Kulübü kuruldu. Kulübe sporcu yetiştirmek için okulda seçmeler yapıldı ve futbol takımına alındım. Kulübe seçildikten sonra spor, her anlamda iç içe olduğum bir alan haline geldi. Kulübe başladığım sene milli takıma seçildim. Üniversite için Ankara'ya yerleştim. Şimdi Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübündeyim. 9 yaşımdan beri ailemden ayrıyım. Benim bir memleketim yok, sürekli okul ve maçlar arasında gidip geliyorum" dedi. Spor sayesinde üniversiteye başladığını söyleyen Çoban, Hacettepe Üniversitesini neden tercih ettiğini şöyle anlattı: "Birkaç arkadaşımdan Hacettepe'de engelliler adına güzel adımlar atıldığını duydum. Geldiğim zaman hiçbir problem çekmeyeceğim söylenmişti. Üniversitenin engelliler birimi bizim gözümüz kulağımız. Her türlü alanda bize kolaylık sağlıyor. Okuldaki tüm engellilerle bireysel olarak ilgileniyorlar, gereksinimlerimiz neyse danışman öğretmenlerimiz tarafından karşılanıyor. Ayrıca okuldaki öğretmen ve öğrencilerin engellilere olan farkmdalıkları yüksek. Çünkü her yıl okul açılırken tüm okula 'Engelsiz Hacettepe Dersi' içerisinde engelli bireyle nasıl iletişim kurulacağı, nelere dikkat edileceği anlatılıyor."
OLİMPİYATLARA KATILACAK
Çoban, futbol ve öğrenciliği bir arada yürütmekten zorluk çekmediğini belirterek, 2013'te italya'da Avrupa 3.'sü olduklarını ve bu yıl İngiltere'de Avrupa Şampiyonu olup Türk Milli Takımı olarak 2016 Rio Paralimpik Oyuııları'na katılmaya hak kazandıklarını söyledi. Çoban, "Ülkemizi 1 bayrağımızın altmda temsil etmek, ay yıldızlı formayı terletmek gurur verici. O sahada milli marşımızı okutmak tüylerimizi diken diken yapıyor. Bir sporcunun en ulaşılmaz noktası Olimpiyatlardır. Olimpiyatlarda da ülkemizi en iyi şekilde temsil edip madalyayla döneceğiz. Daha önce 2012 yılında Olimpiyatlara katılım sağlanmıştı. Bu sefer sadece katılmak için gitmiyoruz. Her şeyden önemlisi ülke için hizmet etmek bizim için çok büyük bir olay. Fakat ülke genelinde engelli sporları ve başarıları gündeme gelmiyor. Bizler biraz daha ilgi ve alaka bekliyoruz" dedi.
Çıngıraklı Top Hayatını Değiştirdi
Doğduktan 40 gün sonra evlerine yıldırım düşmesi sonucu görme engeli olan 22 yaşındaki Celal Çoban, spor ve müzik sayesinde yaşam savaşından asla vazgeçmedi.
29 Eylül 2015 Salı 08:48
